Izložbe

Otvorena izložba “Sa Ibra na Lim”

 

U petak 27. aprila u 19h, u galeriji Polimskog muzeja otvorena je izložba ,,Sa Ibra na Lim“, autora Branislava Baneta Ilića i Časlava Milisavljevića. Oba autora su sa Kosova, a žive i rade u Zvečanu.

Umjetnike je beranskoj publici predstavio Siniša Stojanović, koji je jedan od organizatora izložbe. Potom se prisutnima obratio jedan od autora izložbe Časlav Milisavljević, koji se zahvalio Polimskom muzeju i opštini Berane na organizaciji ove izložbe. U muzičkom dijelu programa nastupila je etno grupa „Sveti Evstatije“.

Branislav je slikarska priroda urbane nostalgije. Izlagao je preko stotinu puta, samostalno i na zajedničkim izložbama, u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Kosova (ULUK) i Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Dobitnik je brojnih nagrada, a bavio se i scenografijom i kostimografijom. Njegov slikarski opus se ogleda u grafici, kombinovanoj tehnici, pastelu, akvarelu i ulju. Promjena grada, promjena konteksta, razvoj i progres načeli su svijet duha koji je jedan grad držao u ravnoteži. Nagnute, tople kuće govore unutrašnjom harmonijom koja je njihovog autora preselila u domove današnje, savremene Kosovske Mitrovice. Autor i njegovo stvaranje su neodvojivi dio grada, njegov čuvar i ljubav koja ništa ne prepušta zaboravu.

Časlav je urbani stvaralac i javna ličnost izgrađena na lijepim slikama i fragmentima naše duhovnosti. Osnivač je likovnih kolonija: ,,Sokolica“ u Zvečanu 1997. godine, zimske kolonije ,,Kopaonik“ u Leposaviću 2007. godine i ,,Uskršnje likovne kolonije“ u Kosovskoj Mitrovici 2016. godine. Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (KPZS). Novinar – spiker, glavni i odgovorni urednik i direktor Radio Kosovske Mitrovice. Ksilostavrografijom (izrada krstova u drvetu) bavi se od 2011. godine. U njegovoj unutrašnjoj duborezačkoj radionici stvara se oblik koji nije kopija i puko ponavljanje, već cjelina zaokružena ličnim potezom i potrebom da se vidi veličina duha u malom i zaboravljenom krajičku svijeta.

Izložba će trajati do 15. maja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *