ArheologijaKonzervacija

III faza arheoloških i konzervatorskih istraživanja na lokalitetu Samograd

 Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu, od strane Ministarstva kulture Crne Gore(koje je i obezbijedilo sredstva) ,Polimski muzej Berane je u periodu od 03.08. pa do 03.09.2018.godine sproveo arheološka i konzervatorska istraživanja na lokalitetu Samograd,selo Prijelozi,Opština Bijelo Polje.Ova istraživanja su nastavak kampanja koje  muzej sprovodi već treću godinu za redom na ovom lokalitetu. Do sada su na ovom lokalitetu pronađeni arhitektonski ostaci  dvije bazilike impozantnih dimenzija (bazilika extra muros i intra muros), otkriveno je spoljašnje platno zapadnog bedema u dužini od 50 m, otkrivena je nekropola  u neposrednoj blizini utvrđenja . Pored  ostataka nepokretnih kulturnih dobara ,pronađen je i bezbroj pokretnih dobara  koji će u nekom budućem periodu upotpuniti kulturnu baštinu Gornjeg Polimlja , a samim tim i Crne Gore.

U III fazi ,kako je i nazvana ovogodišnja kampanja, istražen je  prostor od 120 m² unutar antičkog utvrđenja i to u dijelu uz zapadni bedem sa unutrašnje strane. Pronađeni su arhitektonski ostaci dva objekta koji su izrađivani u različitim vremenskim periodima. Stariji objekat je dimenzija 15,00 x 7,00 m. Izrađen je od kamenih blokova ,klesanih sa jedne strane,slaganih u pravilne redove i vezani krečnim malterom. Drugi, mlađi objekat predstavlja ostatke zida koji je rađen u tehnici „suhozida“. Obrađeni blokovi, sa jedne strane, su slagani u pravilne redove i spajani su zemljom,tj. blatom. Ovaj objekat je dimenzija 4,00 x 4,00 m i praktično se nalazi u okvirima starijeg objekta. Pored arhitektonskih ostataka oba objekta  nađeno je dosta fragmenata keramike ,bronzanih i gvozdenih predmedmeta koji datiraju od IV do VI vijeke nove ere.

Uporedo sa arheološkim istraživanjima na ovom lokalitetu izvršena je preventivna sanacija  i konzervacija arhitektonskih ostataka bazilike „intra muros“, koje smo otkrili u prošlogodišnjoj kampanji.

Arhitektonski ostaci objekata   sa unutrašnje strane zapadnog bedema

 

Preventivna sanacija i konzervacija ostataka zidova bazilike „intra muros“

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *