Međunarodna saradnjaVijesti

Dodjela nagrade Živa

Ceremonija dodjele nagrade ,,Živa“ za 2017. godinu se održala u Bledu, Slovenija. Forum slovenskih kultura (FSK), pod pokroviteljstvom ministra za kulturu Republike Slovenije, Antona Peršaka, i u saradnji sa opštinom Bled i Zavodom za kulturu Bled, je dodijelio nagradu za najbolji slovenski muzej u Vili Bled.

Nagrada Živa je nazvana po slovenskoj boginji života, mladosti, ljepote, blagosti, vitalnosti i plodnosti, a ustanovljena je na inicijativu stručnjaka Foruma slovenskih kultura 2012. godine, za promociju kulturne baštine, najbolje prakse njegovanja kulturnog nasleđa i podsticanja na razmjenu znanja, iskustva i novih primjera inicijative među slovenskim zemljama. Ona pruža mogućnost da se zanimljivi primjeri muzejske djelatnosti podijele na međunarodnom nivou, i instrument je podrške muzejima koji žele da razvijaju dobre prakse i uvećaju uticaj uloge muzeja u savremenom društvu. Međunarodna organizacija Forum slovenskih kultura osnovana je 2004. godine radi očuvanja i razvoja kulturnih vrijednosti, tradicije i kulturnih sadržaja u zemljama u kojima se govore slovenski jezici.

Andreja Rihter, direktorica FSK, Natalia Zarzecka, direktorica poljskog muzeja Cricoteka, dobitnika glavne nagrade za 2016. godinu i Pavle Goranović, predsjedavajući borda FSK, dodijelili su četvrtu nagradu Živa za najbolji slovenski muzej u prisustvu muzejskih eksperata iz slovenskih i evropskih zemalja i predstavnika ovogodišnjih kandidata za nagradu, a nagrada je pripala Slovenskom planinskom muzeju iz Mojstrane.

Pored glavne, dodijelili su i sledeće nagrade:

  • za liderstvo Državnom literarnom muzeju Yanka Kupala iz Minska u Bjelorusiji,
  • za otvorenost i atraktivnost za posjetioce muzeju Šlezije iz Katovica u Poljskoj,
  • za kreativnost muzeju Macura iz Novih Banovaca u Srbiji,
  • za naraciju Vlaškom muzeju na otvorenom iz Rožnov pod Radhoštem, Češka Republika,
  • za dobru upotrebu resursa Narodnom muzeju Glinka iz Moskve, Ruska Federacija.

Nagrada za počasno pominjanje je data Memorijalnom muzeju A. S. Puškin, Mihajlovsko, Rusija.

Treba napomenuti da je ove godine kandidat za nagradu bio i Polimski muzej iz Berana, kao jedini predstavnik Crne Gore. Direktorica muzeja, Violeta Folić, je izjavila da je velika čast biti kandidat među najprestižnijim muzejima iz slovenskih zemalja, pohvalila organizaciju, kako cermonije, tako i Foruma uopšte, i istakla zadovoljstvo zbog povezivanja sa muzejima iz drugih zemalja i mogućnosti razmjene ideja i iskustava.

,,Naša Živa će ostati živa, zato što naša budućnost ide u pravcu integracija. Muzeji su postali kooperativniji i inkluzivniji kao institucije“, rekla je Andreja Rihter u Bledu, gdje je takođe otkriveno da će se ceremonija dodjele nagrade Živa za 2018. godinu održati u Pragu, Češka Republika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *